Organizarea nuntii

Cum sa alegi fotograful de nunta

Fotografiile de nunta trebuie sa suprinda cele mai frumoase momente din ziua nuntii. Acestea vor ramane singurele amintiri, nealterate de timp, pe care le vei putea revedea ori de cate ori vei dori. Piata fotografilor de nunta din Romania este extrem de mare, la fel cum si stilurile de fotografie sunt numeroase. Alegerea unui fotograf pentru una din cele mai importante zile din viata ta necesita o atenta cautare si documentare. Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a face o alegere.

3b83df25a10111ee937a8522ba068814

M-am gandit sa iti vin in ajutor si sa iti ofer cateva informatii pe care ar trebui sa le iei in considerare in momentul in care iti alegi fotograful de nunta:

 • Alege stilul fotografiei

Exista cateva stiluri diferite de fotografie de nunta si fotografi specializati pe cate un stil in parte. Ai nevoie de putin timp ca sa faci un research pe internet pentru a afla care sunt aceste stiluri si ce inseamna fiecare. Cele mai populare sunt:

– Stilul clasic/traditional: fotograful specializat in acest stil va urma o „lista” pentru a fi sigur ca va surprinde toate momentele cheie ale nuntii intr-o serie de fotografii clasice.

5a48e169167b7cf06dd2be026715f87c

– Stilul fotojurnalism: aici accentul nu se mai pune pe momentele cheie ale nuntii, ci pe povestea transmisa. Fotograful te va urmari si va surprinde detalii care sa transmita emotii intr-un stil cat mai natural.

emotional-mother-of-the-bride-photos-20101120-002

– Stilul ilustrativ: acest stil combina pe cele doua de mai sus astfel incat sa existe si pozele clasice, dar si cele informale si relaxate sau momentele incarcate de emotie.

9ca508bca21c862e19d5d0c215b8766c

– Stilul artistic: fotografiile facute in acest stil sunt mult mai glamour decat toate celelalte, exact asa cum vezi si prin reviste.

4160ec27257099a02215c249b97ba77f

 • Contacteaza fotograful din timp

Fotograful este printre persoanele pe care trebuie sa le contactezi inca de cand incepi organizarea nuntii. Cei mai buni au rezervari si cu un an sau doi inainte. In cazul in care iti organizezi nunta duminica sau in afara sezonului nuntilor va fi mai usor sa gasesti un fotograf bun intr-un timp relativ scurt.

 • Documenteaza-te online

Pe toate site-urile de profil vei gasi descrieri favorabile, este normal. Trebuie sa fii foarte critica si atenta cu orice vei gasi. Nivelul de experienta este foarte important in acest domeniu, asa ca asigura-te ca acest lucru nu este o problema. Este foarte bine sa stii daca persoana respectiva este specializata pe fotografia de nunta sau fotografiaza diferite evenimente. Incearca sa cauti review-uri despre fotografii de care esti interesata. Nu uita insa ca fiecare vede fotografia de nunta perfecta in mod diferit.

2796af760ceba5980004ddffdd71f43b

 • Alcatuieste-ti o lista

Odata ce ai vazut un anumit numar de fotografi este important sa mai reducei din ei si sa iti faci o lista. Abia dupa aceea poti stabili intalniri cu ei. Stiu ca este greu sa iei o decizie doar dupa profilul online al cuiva, dar incearca sa fii atenta la stilul lor – daca iti place si ti se potriveste, dar si la abilitatile profesionale.

 • Examineaza portofoliul

Fotografii cu care te vei intalni vor aduce cu siguranta un portofoliu. Este important sa iti iei cat mai mult timp sa il analizezi in detaliu pentru ca acesta este singurul care iti va transmite cat mai bine ce fel de fotografii vei avea si tu. Este foarte important sa ii ceri si sa vezi sa vezi cel putin o nunta fotografiata cap-coada de acel fotograf ca sa iti poti face o idee clara asupra muncii lui. Cele 20-40 fotografii prezentate in portofoliu pentru o nunta sunt cele care il reprezinta cel mai bine, dar ca sa poti afla ce fel de fotografii vei primi e important sa le vezi pe toate. Nu uita ca e simplu sa faci 20-30 de fotografii bune (poate foarte editate) din 2000 de cadre. Un fotograf cu adevarat bun va avea toate fotografiile in acelasi stil, bineinteles cu cateva cadre spectaculoase, dar este evident ca toate pozele sunt din aceeasi poveste. Un fotograf mai putin experimentat va reusi sa aiba cateva poze bune, dar restul nu vor fi la acelasi nivel, iar daca nu vezi o nunta intreaga, nu ai cum sa iti dai seama de acest lucru.

5a1fc7081668adf086b7c148e100462b

Bugetul este un alt subiect de care e important sa tii cont atunci cand alegi fotograful. Nu o sa intru in detalii despre acest lucru pentru ca sfatul meu este sa aloci un buget cat mai mare. Toti fotografii profesionisti au preturi destul de ridicate, dar si rezultatele sunt pe masura. Fotografiile de la nunta iti vor ramane o viata asa ca merita sa depasesti putin bugetul pentru un fotograf desavarsit. Asigura-te ca, peste ani, nu vei regreta ca nu ai alocat un buget mai mare pentru fotografii!

Save

3 comentarii

 • Roxana Oprea

  Urmați aceste indicații pentru a alege cea mai bună fotografie
  Pasul 1: Stabiliți pe un stil
  Pasul 2: Faceți-vă temele
  Pasul 3: Configurați interviurile
  Pasul 4: Vedeți câteva albume complete de nunți
  Pasul 5: Revizuirea albumelor cu un ochi critic
  Pasul 6: Asigurați-vă că personalitățile dvs. sunt reate
  Pasul 7: Confirmați-vă shooter-ul
  Pasul 8: Comparați pachetele
  Pasul 9: Întrebați despre drepturile tale
  Pasul 10: Obțineți detaliile postproducție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *